2015. december 1., kedd

...egy kis cheer történet

A sportág születése az 1870-es évekhez vezethető vissza,amikor az ameikai Princeton egyetemen megalakult az első Pep club,amiben kizárólag férfiak vehettek részt.


Az következő nagy áttörés a Minnesotai egyetemen következett be a 20. század húszas éveiben, amikor is a nők először vehettek részt a hajrázásban.


A Cheerleading alapjait Lawrence Herkimer tette le 1948-ban,mikor megalapította a Hajrázók Nemzeti Egyesületét. Innentől kezdve a cheerleading-et már tanítani is lehetett.


1956-ban ő találta fel a pompont,amely a hajrázási rutin segédeszközévé vált. Ő alapította az első gyárat ahol cipőket és ruhákat gyártottak a Cheerleadereknek. Lawrence Herkimer-ről nevezték el az egyik legismertebb Cheerleader ugrást a Herkie-t.


1960-ban a hajrázás már mindennapi jelenséggé vált. Minden középiskolában alapítottak szurloló csapatot. Presztízs volt a csapat tagjának lenni,hiszen a szépség alapvető elvárás volt.


1978-ban rendezték meg az első bajnokságot, a USA-ban,amelyet azóta is rendszeresen megrendeznek.


A cheerleading a 90-es években elterjedt Ázsiában és Európában is, és a mai napig fiatalok milliói űzik ezt a sportágat.:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése